چقدر در خصوص اندروید استدیو اطلاعات دارید؟ آیا تا به حال چنین عبارتی به گوش شما خورده است؟ تفاوت آن با خود اندروید و برنامه نویسی چیست؟ و هزاران سؤال دیگر که ممکن است ذهن کاربران و برنامه نویسان غیر اندروید را به خود مشغول کند. وقتی که اسم اندروید استدیو میآید، مسلماً ذهن به سمت اندروید میرود؛ اما اینکه این چه چیزی است و چه کاربردهایی دارد، یک نقطه کور در ذهن خواهند ماند که ما در این مقاله آموزشی قصد داریم تا در خصوص اندروید استدیو صحبت کنیم تا دیگر هیچ نقطه کوری برای شما با شنیدن این اصطلاح وجود نداشته باشد.
اندروید استدیو چیست؟
اندروید استدیو که به انگلیسی آن را Andriod Studio میگویند، در واقع یک محیط برنامه نویسی در بستر اندروید است. اولین بار این برنامه، توسط مدیران گوگل در سال 2013 معرفی شد و چند ماه بعد به صورت آزمایشی مورد استفاده قرار گرفت. نکته جالب توجه این است که محیط فعالیت و برنامه نویسی اندروید استدیو بر اساس نرم افزار جت برینز طراحی شده است که یک نرم افزار اختصاصی برای برنامه نویسی اندروید است.
ویژگیهای اندروید استدیو
ویژگیهایی که در اندروید استدیو قرار دارد، باعث شده است که امروزه برنامه نویسان اندروید، از این محیط برنامه نویسی به منظور نوشتن کدهای جاوا استفاده کنند و از این رو به یکی از محبوبترین پلتفرمها تبدیل شده است. این ویژگیها شامل:
امکان چیدمان و کدنویسی زنده
دارای کنسول توسعه دهنده
دارای نسخه بتا برای بررسی کد اولیه
پشتیبانی از Gradle برای ساخت
انجام تمامی فعالیتها به ویژه رفع مشکلات مخصوص به اندروید
دارای قابلیت Rrogaurd و امضای برنامه
دارای وابستگی به الگوی ویزارد
محیط برنامه نویسی بر پایه Intellij IDEA برنامه نویسی شده است.
اجرای سریع
مصرف برنامه کمتر نسبت اکیلیپس
دارای امکانات بیشتر نسبت به اکیلیپس
دارای محیط کاربری ساده
امکان استفاده با پلاگین کردن سی پلاس پلاس

محیط برنامه اندروید استدیو چگونه است؟
محیط این برنامه نسبت به اکیلیپس خیلی ساده است. در واقع المانهای قرار گرفته در این محیط شبیه به ویژوآل استدیو است و این کار را برای برنامه نویسانی که از قبل تجربه کاری با محیط ویژوآل را دارند، راحت کرده است. همین مسئله یک مزیت در برابر اکیلیپس به حساب آمده است. بیشتر برنامه نویسانی که با محیط اکیلیپس کار کردهاند، آن را گیج کننده توصیف کرده و از این رو به سمت اندروید استدیو رفتهاند.
اندروید استدیو برای انجام فعالیت از سیستم بیلد گریدل استفاده میکند که به زبان جاوا و گرووی نوشته شده است که با استفاده از آن میتوان کتابخانهها را به راحتی و سریع اضافه کرد.
مزایای اندروید استدیو چیست؟
به هر حال به غیر از محیط ساده و حرفهای که این محیط برنامه نویسی برای متخصصان و ویژه جاوانویسان به وجود آورده است، مزایای دیگری هم دارد که باعث محبوبیت این برنامه نسبت به بقیه به ویژه اکیلیپس شده است. این مزایا شامل:
اجرای سریع
هوش بالا در اجرای فعالیتها
امکانات بیشتر و راحت برای اجرای برنامهها
به کار بردن ساختار گریدل
ارتباط مستقیم به سیستمهایی مانند گوگل کلاود
امکانات حرفهای برای توسعه اندروید
دارای سیستم یکپارچه سازی ساده
طراحی ساده
پشتیبانی مستقیم توسط گوگل
دارای امکان به روز رسانی و اضافه کردن ویژگیهای جدید
برای شروع با اندروید استدیو چه کاری باید انجام داد؟
هر سؤالی که ما در این مقاله از شما میپرسیم، در واقع پرسش بیشتر برنامه نویسان است، به ویژه آنهایی که به تازگی وارد این حوزه شدهاند و هنوز از پیچ و خم آن آشنا نبوده و در حال حاضر درصدد یادگیری و کسب تجربه هستند. یکی از همین سؤالات، فعالیتهایی است که شما باید در هنگام شروع کار با اندروید استدیو انجام دهید. این فعالیتها شامل:
ابتدا باید SDK را دانلود و نصب کنید. SDK که در واقع بستهای است که شامل توابع و کتابخانههای مورد نیاز و کامپایل شده است که برنامه نویس برای توسعه کار خود به آن نیاز دارد. حتی اگر این برنامه را نصب داشتید، حتماً آن را به روز رسانی کنید تا در ادامه و انجام فعالیتهای بیشتر به مشکلی برنخورید.
سپس JDK را دانلود کرده و آن را نصب کنید. JDK در واقع کتابخانهای از بسته توسعه جاوا است که هر برنامه نویس اندروید و به ویژه جاوا نویس به آن برای کامپایل کردن نیاز دارد.
نرمافزارهای Genymotion و Oracle VM دانلود و سپس نصب کنید. از این دو نرم افزار به منظور ایجاد دستگاههای مجازی و بررسی اپلیکیشنها استفاده میشود. دلیل استفاده از این نرم افزار، پایین بودن سرعت دستگاه مجازی دیفالت خود اندروید استدیو است که در بسیاری از مواقع باعث دردسر برنامه نویسان شده است. برای همین لازم است که از نرمافزارهای کمکی به بهبود این مسئله استفاده کنیم
از اندروید استدیو استفاده کنیم یا اکیلیپس؟
جواب این سؤال بستگی به خود شما دارد که از اندروید استدیو یا اکیلیپس استفاده کنیم. مسلماً با این همه توضیحات مختصری که ما در ابتدای این مقاله بیان کردهایم، استفاده از محیط برنامه نویسی اکیلیپس نه تنها به صرفه نخواهد بود، بلکه مشکلات بیشتر را هم در ادامه برای برنامه نویسان به وجود خواهد آورد. از این رو توصیه میکنیم که اگر واقعاً قصد ورود به دنیای برنامه نویسی اندروید را دارید، از ابزارهای مناسب که مهمترین آن اندروید استدیو است، استفاده کنید. در چند سال گذشته، استفاده از اکیلیپس در حال گسترش بود؛ اما با ورود اندروید استدیو، دیگر کمتر برنامه نویسی از اکیلیپس برای نوشتن کد استفاده میکند.
نقش گریدل در اندروید استدیو
گریدل به عنوان یکی از ضروریترین سیستمهای اندروید استدیو میتوان نام برد. وظیفه اصلی گریدل تولید کد است. در واقع با تولید کد به برنامه نویس کمک میکند تا برنامه خود را خیلی سریع و راحتتر تولید کند. در واقع گریدل امروزه یک مزیت نیست، یک ابزار حیاتی است که باید مورد استفاده قرار بگیرد.
یکی از مزیتهای اصلی گریدل این است که میتوان آن برای غیر از اندروید استدیو هم به کار برد. در واقع تمامی برنامه نویسان اندروید برای نوشتن برنامههای اندرویدی به زبانهای سی، سی پلاس پلاس، سی شارپ، کوتلین، گروی و غیره نیاز به گریدل دارند.
چه شرکتهایی به اندروید استدیو نیاز دارند؟
هنوز خیلی از افراد این سؤال را دارند که آیا اندروید استدیو مناسب فعالیت ما است یا خیر. اندروید استدیو برای هر برنامه نویسی مناسب نیست. این محیط بیشتر برای دولوپرهایی مناسب است که درزمینهٔ کدنویسی با جاوا فعالیت میکنند و همچنین شرکتهایی که خدمات اصلی آنها طراحی اپلیکیشن است. برای همین توصیه میکنیم که اگر حوزه برنامه نویسی اندروید فعالیت میکنید، حتماً کار با محیط اندروید استدیو را یاد بگیرید و اطلاعات خود را در این زمینه به روز نگه دارید.
چگونه اندروید استدیو را دانلود و نصب کنیم؟
پیش نیاز مراحل نصب که در بالا بیان شد؛ اما برای دانلود و نصب تمامی فایلها باید به سایت اصلی خود اندروید مراجعه کنید. در خود سایت، علاوه بر دسترسی به فایلهای اصلی، میتوانید چگونگی نصب آن را هم مطالعه کنید. البته سایتهای دیگری هم هستند که شما میتوانید هم فایل را دانلود کنید و هم مطالب و نکات نصب را مطالعه کنید. به هر حال توصیه میکنیم که اگر هیچ گونه آشنایی با نصب این گونه برنامهها ندارید، حتماً از یک فرد با تجربه در این خصوص کمک بگیرید
چند نکته مهم که باید در نظر داشته باشید
بهترین برنامهها و محیطهای برنامه نویسی هم در دنیا دارای نکات در استفاده و نصب هستند که متأسفانه بیشتر برنامه نویس بدون مطالعه و هیچ سؤالی ابتدا شروع به استفاده از آن میکنند و در هنگامی که به مشکلی برخورد کردند، سریعاً ضعفهای برنامه را مورد انتقاد قرار میدهند. البته قبول داریم که این اندروید استدیو دارای ایراداتی است؛ اما با توجه به قابلیت به روز رسانی که در این برنامه وجود دارد، در هر بار، مشکلات به وجود آمده رفع میشود. برای همین آپشن به روز رسانی را فعال نگه دارید.
نکته بعدی اینکه حتماً فایلهای پیش نیازی که در بالا گفته شد را به درستی نصب کنید. متأسفانه بیشتر مشکلاتی که افراد در هنگام استفاده از محیط برنامه نویسی اندروید استدیو برمیخورند، به خاطر همین نصب ناقص این برنامهها است. توصیه میکنیم که اگر هم نصب آنها را بلد نیستید، از دوستان برنامه نویس جاوایی خود کمک بگیرید.
قبل از استفاده، بهتر است تا بدانید که از چه برنامهای استفاده میکنید. بسیاری از برنامه نویسان به ویژه تازه کاران فقط اسم اندروید استدیو را شنیدهاند و هیچ شناختی نسبت به آن ندارند و از همه بدتر اینکه در کلاسهای آموزشی برنامه نویسی جاوا هم نگاه سرسری به آموزش این برنامه میشود. برای همین توصیه میشود که حتماً مطالعاتی کامل در خصوص این محیط برنامه نویسی داشته باشید. این شناخت به شما در درک انجام فرآیندها و نوع خطاها کمک میکند. بعضی از خطاها به خود وجود مشکل در خود برنامه و محیط برنامه نویسی است که با تغییر چند گزینه قابل رفع است.